Monday, January 31, 2011

Tenang yang memberikan Pengajaran

Bookmark and Share

Pelbagai reaksi kekalahan PAS di DUN Tenang akan dapat kita saksikan melalui siaran media sepanjang minggu ini. Pun begitu, ayuh kita saksikan ia sebagai satu pengajaran dan pembelajaran kita dalam merentasi arus perjuangan yang panjang ini.


Kejadian banjir di Tenang ketika hari pengundian bukanlah satu ciptaan dan perancangan manusia yang boleh kita rencanakan. Ia adalah rahmat Allah yang kita semua perlu yakini bahawa ia adalah sesuatu yang bakal menjadi pemangkin kemenangan Islam yang kita tak tahu bila dan bagaimana ia datang.


Tumpuan kita adalah kepada gerakerja yang wajib untuk dilaksanakan, sebijak dan sedaya mungkin. Selebihnya adalah hak Allah swt untuk menentukan. Justeru, tawakkal kita mesti dimulai dengan analisa yang dalam untuk mengetahui kelemahan yang wujud dalam melaksanakan gerakerja kita bagi
menampungnya untuk menghadapi pilihanraya umum untuk merentas jalan kemenangan Islam.

Kemenangan BN dalam PRK Tenang, tidak seharusnya menggusarkan kita. Mungkin ia adalah 'makar' (perancangan) Allah swt untuk menjadikan kita lebih bersedia dan membuatkan musuh dibuai dalam zon selesa.

Hakikatnya, kemenangan mereka dengan undi sebanyak 6699 undi pad
a PRK ini berbanding PRU 2008 sebanyak 6367 undi hanya berjaya menambah sebanyak 332 undi sahaja yang dicampur dengan undi pos. Sesuatu yang sangat tidak berbaloi dengan pelaburan berjuta-juta dan janji-janji manis. Kesimpulannya, BN sebenarnya telah gagal untuk menagih kembali undi mereka pada tahun 2004.Kegagalan PAS mungkin berpunca kerana kita banyak bertumpu kepada aktiviti kempen secara makro. Mungkin aktiviti kita perlu bertukar corak kepada mikro pula. Biasanya kita hanya berkempen dengan aktiviti ceramah umum, ceramah kelompok, edar risalah, ziarah yang boleh dilihat dan disaksikan dengan mata kasar kawan dan lawan. Aktiviti ini sudah terlalu biasa dan mungkin dianggap oleh pengundi biasa sebagai sesuatu yang tiada apa-apa.

Aktiviti kempen yang boleh dilihat mata kasar ini, mungkin kita perlu seimbangkan dengan aktiviti kempen secara mikro juga. Antara kempen mikro yang kita boleh lakukan ialah melalui Kumpulan 10. Ia perlu digerakkan dan dijayakan terutama kepada pengundi atas pagar. Ketua kumpulan ini perlu memastikan pegangan politik anak buahnya tidak goyah sehingga hari mengundi dan tidak berhalangan untuk mengundi. Ia perlu dilakukan secara senyap dan tersusun.

Jaringan pengaruh kita juga boleh dilakukan secara mikro, contohnya anggota PAS perlu menguasai pertubuhan-pertubuhan dan kumpulan-kumpulan masyarakat. Justeru, anggota PAS perlu ditarbiyah bukan sahaja meliputi hal aqidah dan akhlak, tetapi juga perlu menitik bertakan kepada hal kepimpinan dalam masyarakat. Jika pertubuhan dan kumpulan dalam masyarakat ini telah kita kuasai, maka lebih mudahlah untuk menyebarkan pengaruh dalam masyarakat.

Anak-anak muda yang celik IT juga perlu didedahkan dengan politik. Hakikatnya, semakin besar jumlah mereka yang tidak hirau bahkan menyampah dengan gelagat orang politik yang jauh dari mereka. Hal ini perlu ditangani segera agar mereka menjadi pemangkin kepada kemenagan kita.

Gerakerja hari mengundi pula tidak seharusnya ditumpukan kepada merayu undi dan pondok panas sahaja. Malah yang lebih penting adalah menjemput dan menghantar pengundi terutamanya mereka yang susah dan pengundi rapuh (atas pagar). Gerakerja ini perlu selari dengan Kumpulan 10. Kegagalan utama kita di Tenang mungkin disebabkan faktor ini. Jika dilihat, peti undi yang sebelum ini kita menang, jumlah keluar mengundi hanya sekitar 50 % sahaja berbanding di kawasan tumpuan BN mereka berjaya meraih sehingga 80% jumlah keluar mengundi.

Begitu juga faktor pengundi luar yang kita hanya harapkan mereka pulang, tanpa menjejak dan membawa mereka ke tempat mengundi. Dikatakan sejumlah 500 pengundi luar tidak pulang pada hari mengundi di Tenang.

Justeru, tawakkal kita kepada Allah swt mungkin tersilap kerana banyak kerja-kerja yang tidak kita laksanakan. Ayuh kita kembali rapatkan saff perjuangan. Muhasabah dan kembali bekerja untuk memenangkan Islam. Perjuangan ini masih panjang dan jangan sekali-kali berputus asa.
Allahu akbar!!

2 comments:

 1. Ambil pengajaran..  Tektik kotor - Beruk-beruk tua nak mampus Sinar Harian mahu membungkus masa depan generasi baru..
  http://blog1malaysia.blogspot.com/

  ReplyDelete
 2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
  Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

  ReplyDelete